ZŠ a MŠ Holasice

ZŠ a MŠ Holasice,

okres Brno-venkov,

příspěvková organizace

Složení pekařských výrobků


Pekařství Křižák s.r.o
691 12   Boleradice 235   

Vážení obchodní přátelé,

připravili jsme pro vás katalog složení našich pekařských výrobků. Tučně jsou zvýrazněné alergeny.

Členění výrobků na druhy a skupiny

Druh Skupina
Chléb/čerstvý chléb

pšeničný
žitný
pšeničnožitný
žitnopšeničný
celozrnný
vícezrnný
speciální

Běžné pečivo/ čerstvé běžné pečivo

pšeničné
žitné
žitnopšeničné
pšeničnožitné
celozrnné
vícezrnné
speciální

Jemné pečivo/ čerstvé jemné pečivo /
Trvanlivé pečivo

sušenky
ze šlehaných hmot
oplatky
perníky
suchary
preclíky
trvanlivé tyčinky
knäckerbrot
crackerové pečivo
extrudované výrobky
pufované výrobky
macesy
piškoty


Přípustné záporné hmotnostní odchylky u chleba a pečiva

Chléb nebalený - nejvýše - 6%

Chléb balený - nejvýše - 5 %

Běžné pečivo o hmotnosti - do 300 g (nejvýše - 7 %), nad 300 g (nejvýše - 6 %)

Jemné pečivo o hmotnosti - do 150 g (nejvýše - 7 %), nad 150 g (nejvýše - 6 %)

Trvanlivé pečivo o hmotnosti 

  • do 50 g - nejvýše - 11 %
  • 51 - 100 g - nejvýše - 9 %
  • 101 - 250 g - nejvýše - 7 %
  • 251 - 500 g - nejvýše - 5 %
  • nad 500 g - nejvýše - 3 %

Pekařskými výrobky se podle vyhlášky 333/1997 Sb. rozumí:

CHLÉB je pekařský výrobek kypřený kvasem, popřípadě droždím, ve tvaru veky, bochníku nebo formový s výjimkou netradičních druhů chleba, o hmotnosti nejméně 400 g s výjimkou krájeného chleba a netradičních druhů chleba.

ČERSTVÝM CHLEBEM se rozumí nebalený chléb, jehož celý technologický proces výroby od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a který je zároveň nabízen k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení či obdobné tepelné úpravě. 

ČERSTVÝM BĚŽNÝM PEČIVEM se rozumí nebalené běžné pečivo, jehož celý technologický proces výroby od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je zároveň nabízeno k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení či obdobné tepelné úpravě.     

ČERSTVÝM JEMNÝM PEČIVEM se rozumí nebalené jemné pečivo, jehož celý technologický proces výroby od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyl přerušen zmrazením nebo   jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je zároveň nabízeno k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení či obdobné tepelné úpravě.     

PŠENIČNÝM CHLEBEM/PEČIVEM se rozumí pekařský výrobek obsahující nejméně 90 % podíl mlýnských výrobků z pšenice z celkové hmotnosti mlýnských výrobků.
ŽITNÝM CHLEBEM / PEČIVEM se rozumí pekařský výrobek obsahující nejméně 90 % podíl mlýnských výrobků ze žita z celkové hmotnosti mlýnských výrobků.
ŽITNO PŠENIČNÝM CHLEBEM / PEČIVEM se rozumí pekařský výrobek, v jehož těstě musí být podíl žitných mlýnských výrobků vyšší než 50 % a pšeničných mlýnských výrobků vyšší než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků.

PŠENIČNO ŽITNÝM CHLEBEM / PEČIVEM se rozumí pekařský výrobek, v jehož těstě musí být podíl pšeničných mlýnských výrobků nejméně 50 % a žitných mlýnských výrobků vyšší než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků.  

CELOZRNNÝM CHLEBEM /PEČIVEM se rozumí pekařský výrobek, jehož těsto musí obsahovat z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky.

VÍCEZRNNÝM CHLEBEM / PEČIVEM se rozumí pekařský výrobek, do jehož těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků.
SPECIÁLNÍM DRUHEM CHLEBA/PEČIVA se rozumí pekařský výrobek, který obsahuje kromě mlýnských výrobků ze pšenice a žita další složku, zejména obiloviny, olejniny, luštěniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo brambory, v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků, nebo netradiční druhy chleba typu pita chléb, arabský chléb anebo obdobné druhy chleba plochého tvaru o hmotnosti nižší než 400 g, které obsahují nejméně 50 % podíl mlýnských výrobků a jsou zpravidla kypřené kvasem nebo droždím.  

BĚŽNÉ PEČIVO je tvarovaný pekařský výrobek vyrobený z pšeničné nebo žitné mouky anebo jiných mlýnských obilných výrobků, přísad a přídatných látek, který obsahuje méně než 8,2 % bezvodého tuku a méně než 5 % cukru, vztaženo na celkovou hmotnost mlýnských obilných výrobků.

JEMNÉ PEČIVO je pekařský výrobek získaný tepelnou úpravou těst nebo hmot s recepturním přídavkem nejméně 8,2 % bezvodého tuku nebo 5 % cukru na celkovou hmotnost použitých mlýnských výrobků, popřípadě plněné různými náplněmi před pečením nebo po upečení marmeládou, ovocnou pomazánkou, náplněmi mikrobiálně stabilními při běžných podmínkách skladování, džemem nebo povidly nebo povrchově upravené sypáním, polevou nebo glazurou

TRVANLIVÉ PEČIVO je výrobek vyrobený zejména z mouky, popřípadě dalších surovin, přídatných látek a látek určených k aromatizaci, s obsahem vody nejvýše 10 %, s výjimkou perníků, preclíků a trvanlivých tyčinek s obsahem vody nejvýše 16 %, popřípadě plněné různými náplněmi, máčené, potahované nebo povrchově upravené.

Chléb pšeničnožitný

tabulka

Chléb žitnopšeničný

Voda, pšeničná mouka chlebová 50%, žitná mouka 50%, kvásek 30% (žitná mouka, voda), sůl, kastálie, zlepšující přípravek (žitná mouka, pšeničná vláknina, pšeničný vitální lepek, enzymy, kyselina L-askorbová), kmín.

Voda, pšeničná mouka chlebová 50%, žitná mouka 50%, kvásek 30% (žitná mouka, voda), sůl, kastálie, zlepšující přípravek (žitná mouka, pšeničná vláknina, pšeničný vitální lepek, enzymy, kyselina L-askorbová), kmín.

Voda, pšeničná mouka chlebová 50%, žitná mouka 50%, kvásek 30% (žitná mouka, voda), sůl, kastálie, zlepšující přípravek (žitná mouka, pšeničná vláknina, pšeničný vitální lepek, enzymy, kyselina L-askorbová), kmín.

tabulka

tabulka

Chléb žitný

tabulka

Chléb vícezrnný

tabulka

Pečivo pšeničné

tabulka

tabulka

tabulka

tabulka

tabulka

tabulka

tabulka

Pečivo pšeničnožitné

tabulka

Pečivo vícezrnné

tabulka

tabulka

tabulka

Preclíky, trvanlivé tyčinky

tabulka

Pečivo jemné slané

tabulka

Pečivo jemné kynuté

Složení náplní (pokud není uvedeno jinak):

  • Tvarohová náplň na hodové koláčky: tvaroh 72%, cukr moučka, rozinky, cukr vanilkový, žloutek, citronová kůra
  • Tvarohová náplň: tvaroh  55%, voda,  přípravek do tvarohu ( cukr, zahušťovadlo E1414,E1422, sušená syrovátka, bílek sušený, glukózový sirup, palmo-jaderný tuk, mono a diglyceridy mastných kyselin E471, estery mono a dygliceridů mastných kyselin s kyselinou octovou, mléčná bílkovina, fosforečnan draselný, kyselina citronová, sůl, vanilkové aroma, barvivo směs karotenů)
  • Tvarohová náplň s rozinkami: tvaroh 65%cukr, rozinky, pšeničný škrob, citropasta
  • Lískoořechová náplň: cukr, rostl. tuk, kakaový prášek, syrovátkasójový lecitinlískooříšková pasta, aroma oříšek, aroma vanilkové.
  • Likérová náplň: voda, cukr, glukózo-fruktózový sirup, glukózový sirup, modifikovaný škrob, zahušťovadlo:guma gellan, barviva: Oxid titaničitý, karoteny, jedlá sůl, regulátory kyselosti: kyselina mléčná, citronan vápenatý, konzervant: sorban draselný, aromata.
  • Maková náplň: mák - tepelně upravený 58%, cukr krystal, voda, strouhanka, marmeláda  meruňková, vanilkový cukr, citropasta
  •  Ořechová náplň: voda, ořechy vlašské 20%, cukr krystal, strouhanka, vanilkový cukr
  • Jablečná náplň: jablka čerstvá, cukr krystal, zahušťovadlo: modifikovaný škrob, kukuřičný škrob, dextróza, cukr, kyselina citronová.
  • Jablečná náplň do závinů: jablka čerstvá, cukr krystal, strouhanka, rozinky, cukr vanilkový, skořice
  • Hrušková náplň: voda, hrušky (směs hrušek a jablek, konzervant oxid siřičitý), glukózový sirup, cukr, kyselina citrónová, aroma hruška, skořice, kurkuma mletá, aroma hřebíček, kukuřičný a bramborový modifikovaný škrob, sorban draselný, barvivo kulér.
  • Povidlová náplň: švestkový lektvar, cukr, voda, kyselina citronová, zahušťovadlo: acetát zesíťovaného adipátu škrobu, ztužovadlo: pektiny, skořice, rumová tresť, konzervant: sorban draselný a benzoan sodný
  • Pudinková náplň: voda, pudingový prášek (cukr, sušená syrovátka, zahušťovadlo E1422, glukózový sirup, ztužený rostlinný tuk, emulgátor E471, E472a, mléčná bílkovina, stabilisátor -fosfát draselný, zahušťovadlo-alginát sodný, sušené vejce, regulátor kyselosti-fosforečnany vápenaté, difosforečnany, vanilkové aroma, barvivo-beta karoten, riboflavin).
  • Meruňková náplň: meruňkové pyré, voda, zahušťovadlo:kukuřičný škrob, gelanová guma, reg. kyselosti: kys. citronová, citronan vápenatý, aroma, konzervant:sorbát drselný, citronan sodný, barvivo.betakaroten
  • Višňová náplň: višně, voda, cukr, zahušťovadlo: modifikovaný škrob, kukuřičný škrob, dextróza, cukr, kyselina citronová.
  • Ovocná pekařská: cukr, jablka, želírující látka pektin, kyselina citronová, aroma, konzervant sorbát draselný, barvivo E124.
  • Strouhanka: Mouka pšeničná, voda, sádlo, droždí, sůl, aroma pasta (sušený pšeničný přírodní kvas (pšeničná mouka + voda), rostlinný tuk a olej, cukr, pšeničná mouka bobtnavápšeničná sladová moukasladový extraktlaktózalecitin, enzymy), zlepšující přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, estery mastných kyselin-e, mono- a diglyceridy mastných kyselin, glukóza, cukr, fosforečnan vápenatý, kyselina L-askorbová, enzymy).
tabulka
tabulka
tabulka
tabulka
tabulka
tabulka
tabulka
tabulka
tabulka

Pečivo jemné smažené

tabulka

tabulka

tabulka

Pečivo jemné listové

tabulka

tabulka

Pečivo jemné listové kynuté

tabulka

tabulka

tabulka

tabulka

tabulka

Upozornění pro alergiky:

Všechny uvedené výrobky se vyrábějí na provoze, kde se souběžně zpracovávají arašídy, vlašské a lískové ořechy, mléko, obiloviny obsahující lepek, sojová mouka, vejce, mandle, sezam a suroviny obsahující vlčí bob. Proto stopy těchto alergenů nejsou vyloučeny ani v potravinách, do kterých se nepřidávají, a tudíž nejsou ve složení.

Počasí

Počasí dnes:

28. 11. 2020

zatazeno

Bude převážně zataženo nízkou oblačností nebo mlhavo, na horách a ojediněle i v nižších polohách až skoro jasno. Denní teploty 1 až 5°C. Noční teploty 0 až -4°C.

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Listopadová mlha zhasíná slunce.

Pranostika na akt. den

Padá-li sníh ve velkých a širokých vločkách, přijde obleva.

Obec Holasice

logo

Patička